Goudvissen basis informatie

Goudvissen zijn er in veel verschillende kleurenGoudvissen zijn typische ziervissen die al eeuwen worden gekweekt. De eerste goudvissen waren vooral oranje en geel. Tegenwoordig kunnen goudvissen alle kleuren van de regenboog hebben.

De kleur van goudvissen, wordt bepaald door cellen in de dermis. Dit is een laag met cellen net onder de buitenste huidlaag. Deze cellen geven de goudvissen hun speciale kleur. Kweken op kleureigenschappen gaat steeds verder en zorgt constant voor nieuwe goudvissen.


Calico gekleurde goudvisWelke kleuren kan een goudvis hebben?

De eerste goudvissen waren vooral oranje en geel gekleurd. Chromatoforen in de dermis zorgen voor de kleur van de goudvis. Erythroforen geven de goudvis oranje en rode kleuren en xantoforen zorgen voor gele goudvissen. Later toen er meer werd gekweekt met goudvissen ontstonden er nieuwe kleuren zoals zwart, wit, zilver en blauw. Een kleurencombinatie die tegenwoordig veel bij goudvissen voorkomt is calico. Dit is een mengvorm waarbij de goudvis erg bond is gekleurd.


 

Zintuigen van de goudvisGoudvissen zintuigen

Goudvissen beschikken over een aantal hele goede zintuigen. De goudvis heeft op zijn kop twee neusgaten waarmee water wordt geanalyseerd. De kleinste veranderingen in het water worden door goudvissen opgemerkt.

Veel mensen denken dat vissen doof zijn, maar dit is helemaal niet juist! Goudvissen beschikken over inwendige oren. De kleinste trillingen in water kunnen hiermee worden opgemerkt. Goudvissen reageren vaak heel alert als er tegen het aquarium wordt getikt. Het tikken veroorzaakt grote trillingen.

Goudvissen schrikken hiervan en het kan ook schade toebrengen. Let hierop want het geeft stress en verhoogd de kans op visziekten. Juiste goudvissen verzorging is daarom altijd erg belangrijk.


Goudvissen en het zijlijnorgaan

Goudvissen beschikken ook over een zijlijnorgaan. Dit is een speciaal zintuig en loopt vanaf de kop helemaal tot aan de staart van de goudvis. Kleine openingen in de zijlijn laten water door. Goudvissen verwerken deze informatie en krijgen een beeld van de omgeving.

Het zijlijn orgaan geeft de goudvis extra oren en ogen. Elke goudvissen soort is uitgerust met opmerkelijke speciale zintuig. Het zijlijn orgaan beschermt goudvissen tegen roofvissen, maar help niet tegen reigers!

Goudvis
spullen en meer!

Goudvisspullen en overige huisdierproducten allemaal online!

Alles voor uw goudvissen en andere huisdieren!

Goudvis producten

Aquarium
spullen!

Aquarium spullen besteld u natuurlijk online!

Aquarium spullen nodig? Ruime keuze online!

Aquarium spullen

Zieke
Huisdieren?

Zieke huidieren? Bekijk de mogelijkheden!

Dierenapotheek

Meer goudvissen informatie!

Goudvissen kopen                     Beste waterkwaliteit goudvissen
Goudvissen voer                        Beste leefomgeving goudvissen 
Goudvissen ziektes                    Goudvissen nieuws

Bekijk de goudvissoorten!

Enkelstaart goudvissoorten bekijkenDubbelstaart goudvissoorten bekijken