De geschiedenis van de goudvis

Goudvissen zijn historisch gezien echte kanjers. Goudvissen zijn zelfs zo oud dat wetenschappers niet eens exact weten wanneer de eerste goudvis leefde. Historisch onderzoek laat zien dat de eerste goudvissen misschien wel 4000 jaar oud kunnen zijn. Historisch gezien verslaat de goudvis hiermee alle siervissen concurrentie. Documentatie over deze oude goudvissen geschiedenis is helaas niet goed bewaard gebleven. Het is wel zeker dat China de oorsprong van de moderne goudvissen is.


Goudvissen familie van de karper

Goudvissen zijn gekweekt uit zilverkroeskarpersAls je denkt aan goudvissen dan is de relatie met een grote karpers soms ver te zoeken. Toch is de zilverkroeskarper de voorvader van alle moderne goudvissen. Kleurafwijkingen geel en oranje bij zilverkroeskarpers zijn door mensen gebruikt. Karpers met deze specifieke kleuren werden gebruikt om te kweken. Goudvissen kweken, is zo in China ontstaan. Het dateert tot meer dan duizend jaar terug. Kleine kleurafwijkingen bij zilverkroeskarpers heel lang geleden waren de basis voor moderne goudvissen.

 

 

 

Versprijding van goudvissen wereldwijdDe verspreiding van goudvissen

China is de bakermat bij de verspreiding van goudvissen. De Chinezen hielden ongeveer 1100 jaar terug, goudvissen al als huisdieren. Rond 1500 werden de goudvissen ge├»ntroduceerd in Japan. Japanners begonnen ook goudvissen te kweken met specifieke eigenschappen. Het aantal goudvissoorten nam sterk toen. Na 1900 kwamen de goudvissen ook naar Amerika, Australi├ź en Europa. Overal waar de goudvissen opdoken, is er verder gekweekt met deze bijzondere huisdieren.Geschiedenis van oervis tot goudvis

De voorvader van de goudvissen de carassius auratus De transformatie van de karper tot onze moderne goudvis is opmerkelijk te noemen. Zowel vorm als kleurencombinaties zijn historisch veranderd. Het aantal verschillende goudvissoorten is in deze jaren flink gegroeid. Opmerkelijke goudvissoorten zoals de oranda lijken totaal niet op een karper. Toch staat de oude zilverkarper aan de basis stond van onze moderne goudvissen. Een speciale geschiedenis voor een speciaal huisdier namelijk de goudvis!

Goudvis
spullen en meer!

Goudvisspullen en overige huisdierproducten allemaal online!

Alles voor uw goudvissen en andere huisdieren!

Goudvis producten

Aquarium
spullen!

Aquarium spullen besteld u natuurlijk online!

Aquarium spullen nodig? Ruime keuze online!

Aquarium spullen

Zieke
Huisdieren?

Zieke huidieren? Bekijk de mogelijkheden!

Dierenapotheek

Meer goudvissen informatie!

Goudvissen kopen                     Beste waterkwaliteit goudvissen
Goudvissen voer                        Beste leefomgeving goudvissen 
Goudvissen ziektes                    Goudvissen nieuws

Bekijk de goudvissoorten!

Enkelstaart goudvissoorten bekijkenDubbelstaart goudvissoorten bekijken